„Hetekig eltarthat a kánikula.” – időkép

Miért örüljünk ennek? – mert pontosan ez a zavartalan napos idő alkalmas a házi aszalvány készítésére. Ez egy természetes és lassú tartósítási folyamat, melynek köszönhetően az értékes összetevők jelentős része változatlanul megmarad. Nincs adalék anyag, sem tárolási költség, pl. fagyasztás. Ne feledjük, hogy a gyümölcsök mellett zöldségeket is aszalhatunk. Ép, és inkább túlérett termések a legalkalmasabbak.

 

Nem kell túl sok neki készülődés, ha az ún. durva aszalási módot alkalmazzuk: héjjal, maggal. Aki jobban megadná a módját, hát pucolja, szeletelje, úgy is jó. Mindenképpen marad idő ebben a „csodás” kánikulában fürdőzésre, ejtőzésre könyv vagy fröccs mellett.

 

Augusztusban aszalható: körte, szilva, őszibarack, csemegeszőlő, alma és sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla, uborka, káposztafélék, paprika, paradicsom, vörös és póréhagyma.